Csernai Balázs

– Nyár, Balaton és Jézus – sorolja a Bódi Mária Magdolna Szentségimádási Hétvége ügye mellé álló Csernai Balázs atya, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium segédprefektusa, egyetemi lelkész, akit arról kérdeztünk, miért ajánlja a BALAKAT-ot bárkinek jó szívvel.

Mikor a BALAKAT-tal találkoztál, mi volt az első benyomásod?
– Mikor tavaly erről a hétvégéről hallottam, az volt az első gondolatom, hogy milyen jó lenne rá elmenni, ám sajnos ez akkor az egyéb feladataim miatt nem sikerült. Amikor Németországban tanultam, ott vettem részt hasonló, fiataloknak szervezett szentségimádási hétvégéken. Ezeknek az alkalmaknak sokat köszönhetek, személy szerint számomra nagyon sokat jelentettek. Bennem volt a gondolat, hogy jó volna ezt hazahozni, itthon is megvalósítani, ám ez akkor valahogy ottmaradt. Mikor aztán szembesültem vele, hogy van ilyen itthon, van egy csapat, aki ezt megszervezi, akkor nagyon lelkes lettem. A BALAKAT teljesen más ugyan, de van, működik, és ezt egy nagyon jó lehetőségnek tartom.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Veszprémi főegyházmegyei referenseként miért tartod fontosnak a szentségimádási hétvégét?
Amikor ezzel Istvánék megkerestek, akkor éppen a korábbi, németországi élményeim miatt az volt bennem, hogy ha ehhez itt bármilyen formába támogatólag hozzá tudok járulni, akkor nagyon szívesen teszem. Az csak ráadás, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) miatt is fontos, hogy létrejön egy ilyen szentségimádási hétvége a főegyházmegyében. A szervezők ezt a kongresszustól függetlenül csinálják, önmaguktól, ám ez éppen az a fajta kezdeményezés, mely, úgy gondolom, valóban közelebb visz a NEK által kitűzött célokhoz, a lelki megújuláshoz is.

Mi lehet az a cél, melyet a BALAKAT résztvevői megfogalmazhatnak önmaguk számára?
Találkozni az Eucharisztiában jelenlévő Jézussal. Ez így, egyszerűen. Viszont, mint minden találkozás, ez egyfajta titok, a szónak abban az értelmében, hogy ott sokkal több minden történik, mint ami célként kijelölhető, elvégezhető, megcsinálható. Úgy gondolom, ez a hétvége egy olyan tér – a szónak inkább átvitt értelmében – melyben egy ilyen találkozás megvalósulhat. Ami aztán vagy megfogalmazható lesz, vagy nem, vagy nagyon nyilvánvaló, vagy nem. Itt a szervezők létrehoznak egy olyan teret, amelyben ez a találkozás létrejöhet, működhet, és ebből így rengeteg jó dolog fakadhat, indulhat útjára.

Találkoztál hasonló jellegű, a hívek irányából, ráadásul fiatal hívek felől induló szerveződéssel?
Ilyennel még nem. A szentségimádási hétvégék, melyeken Németországban részt vettem, ugyan szintén alulról indultak, azzal a különbséggel, hogy azok az alkalmak egy nemzetközi mozgalomhoz kapcsolódtak. Ilyesmire azonban, hogy így elinduljon valami, még nem láttam példát korábban. Úgy gondolom, ez a kezdeményezés éppen ezért abszolút kiemelkedő.

Mi az a rövid üzenet, gondolat, melyet azokhoz intéznél, akik még nem hallottak erről a szentségimádási hétvégéről?
Nyár, Balaton és Jézus jelenléte. Ennél sokkal többet, azt gondolom, nem is kérhetnénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük