Balogh Ákos

Az Oltáriszentség mindenkinek jár

– Az a fontos, hogy mindenki megtalálja azt az utat, amire a Jóisten őt hívta – véli Balogh Ákos, a Bódi Mária Magdolna Szentségimádási Hétvégére támogatója, a természetes tojást kínáló YouTyúk megalapítója, aki elmondta, mitől is boldog az általuk termelt tojás, melyet a hétvége résztvevői a rengeteg lelki táplálék mellett magukhoz vehetnek.

Milyen úton lettél a Bódi Mária Magdolna Szentségimádási Hétvégére támogatója, hogyan kapcsolódtál be?
István a sógorom, így találkoztam a kezdeményezéssel. Elég sok szó esik erről családi körben, és ha már van egy cégünk a Jóisten kegyelméből, támogatjuk a rendezvényt.

Milyen élményeid vannak az első, tavalyi alkalomról?
Abban volt jobb, másabb, mint egy átlagos szentségimádás, hogy összehozta a fiatalokat, ami egy nagyon fontos erő mindenkinek: idősek és fiatalok számára is jó azt látni, hogy vannak ma fiatalok, akiknek ez fontos.
Az sem mellékes, hogy a szervezők itt gondoskodnak a résztvevőkről, összefogják az embereket, és ez a rendérzet hozzáad valami pluszt ehhez. Maga az, hogy egy olyan rendezvényről van szó, ahol sokan vannak, mindenki ugyanazért van ott, ez is ad egy olyan érzést, hogy milyen jó az Isten, hogy ennyi embert, fiatalt össze tud gyűjteni egy helyen.
Családapaként az külön szimpatikus, hogy az ötven óra alatt, a vezetett szentségimádások között szerveznek olyan alkalmat is, mely a kisgyermekeseknek szól, tehát amikor a szülők elvonulhatnak, míg megszervezik gyermekeik felügyeletét. Ilyesmire ritkán van lehetőség, nehéz megoldani, pedig erre egy dolgozó szülőnek talán hatványozottan van szüksége.

Mennyire van igénye szerinted a fiataloknak ma erre a fajta elcsendesedésre?
Szerintem erre a korosztályra az az érvényes, hogy igényük van rá, csak nem tudnak róla – hogy felfedezzék, mélyebbre kell evezni. A szentségimádás egy “hardcore” dolog, erős keresztény elköteleződést igényel, őszintén végiggondolt ön- és Isten-képet, valamint bátorságot: beengedni Istent a személyes szféránkba. Érzékeny egyensúlyt kell eltalálnia az egyháznak: nehéz megmutatni, hogy Isten ugyanolyan irgalmas és gondoskodó, mint amilyen határozott Atya. Nekünk pedig mindkettőre szükségünk van. A szentségimádásban mindkettőt el kell fogadnunk tőle. Nem válogathatunk, mint ahogyan azt egyre több téren megengedi nekünk a világ.
A szentségimádás együttlét a Jóistennel, de először is saját magunkkal. Amíg a saját, önmagunkkal szembeni elvárásainkról hisszük, hogy azt az Isten várja el, esélyünk sincsen közeli kapcsolatba kerülni az Úrral. Itt lelhető fel a probléma gyökere. A mai kor embere elsősorban önmagával képtelen együtt tölteni az időt, szembenézni önmagával. Pedig a szentségimádás nem más, mint magunkat, és az életünket szemlélni az Isten szemével. Ezt kellene megtanulni, de ebben a világban ez egyre nehezebbé válik.
Az egyik kedvenc gondolatom, melyet az Oltáriszentségről hallottam, hogy “nem jutalom, hanem ajándék; az Oltáriszentséget nem kiérdemelni kell, hanem mindenkinek jár, akinek szüksége van rá.”
Ezt kellene megélnünk.

Említetted: az a fontos, hogy mindenki megtalálja azt az utat, amire a Jóisten őt hívta. Miként valósítható meg ez a fajta útkeresés például egy vállalkozás, a YouTyúk esetén?
Mi azon dolgozunk, hogy az emberek felismerjenek egy nagyon fontos tényezőt. Napjainkban mindenki gazdasági és környezeti fenntarthatóságról beszél, ám nagyon kevesen látják azt, hogy a társadalmi fenntarthatóság nélkül egyik sem valósítható meg. Mi a vállalkozás révén a gasztronómiába látunk bele igazán, és itt ma a kistermelői áru a divat. Szinte senki nem teszik fel azonban a kérdést, hogy az a termelő, aki hét közben a földjén, termékei előállításán dolgozik, hétvégén pedig piacokon árusít, mikor van a családjával, mikor foglalkozik a gyerekeivel. Nálunk minden termék és szolgáltatás mércéje a társadalmi fenntarthatóság; hogy azok életciklusa összességében mennyire pozitív, a dolgozók életminőségét is beleértve. Ha nincsenek családok, akik ezeket az értékeket továbbadják, akkor hiába dolgozunk a gazdasági és a környezeti fenntarthatóságon, nem lesz, aki ezt őszintén, szívből csinálja.
Ezért nálunk a termék legfőbb mércéje, hogy mennyi családra és gyermekre van pozitív hatással a tojás előállítása: azaz mennyi családnak adunk olyan munkalehetőséget, hogy közben meg tudják élni a családi szeretetlégkört.
Ez hatalmas feladat: meg kell tanítanunk az embereket erre a szempontra. Sőt arra, hogy ez a legfőbb szempont. Ez egy nehéz vállalás, de máshogy nem tudnék dolgozni.

Mi az a meghatározó élmény, amely saját, első szentségimádásaid alkalmával igazán megragadott?
Az Úr Jézus személyes jelenléte. Azt éreztem, hogy személyesen a kezét nyújtja felém.

Mit gondolsz, milyen célt tűzhetnek ki maguk elé a hétvége résztvevői?
Nagyon fontos, hogy ne mennyiségi, hanem minőségi keresztények legyünk, ahogy erre most, a készület időszakában a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is felhívja a figyelmet. Ez vonatkozik a Bódi Mária Magdolna Szentségimádási Hétvégére is: nem feltétlenül az a feladat, hogy tavalyhoz képest rögtön háromszor annyian legyünk, hanem az, hogy akik ott vagyunk, igazán, érdemben legyünk ott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük